Susret Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

DSC 0657

10 jubilarni susret hrvatske katoličke mladeži ove godine održava se u gradu heroju, gradu Vukovaru. Gradu koji je nekad tamo u nekim godinama rata stajao ko' bedem na Dunavu. Krajem travnja iz grada Vukovara čula se samo molitva. Na susret hrvatske katoliče mladeži krenula je i mladost iz našeg Kreševa, naša Frama Kreševo.

Subota, 29. travnja , jutarnji sati a nenaspavani framaši na okupu. Kišno jutro nas nije poljuljalo. Znali smo da nas divne stvari očekuju u naredna dva dana , pa su kiša i podočnjaci bili manje bitni.

U 6:30h krenuli smo s našeg trga na susret Hrvatske Katoličke mladeži u Vukovar. Geslo ovogodišnjeg SHKM je „Krist, naša nada“.

Naša prva stanica bila je župa Svetog Trojstva u Čepinu kod Osijeka. U Čepinu nas je dočekao njihov đakon Don Nikola, koji nam je iznio program za subotu , podijelio nas i pokazao tko su naši domaćini. Program u župnim zajednicama je počeo u 16:30h, predstavljanjem župa. Osim Kreševa u Čepinu su bile smještene 3 župe iz Hrvatske (Sinj, Delnice, Jakšić) i još jedna iz Bosne i Hercegovine. Zajedničko klanjanje predvodio je naš đakon fra Želimir Gogić uz pomoć naših framašica Marije, Leonarde i Nine. Svojim pjevanjem klanjanje su dodatno uljepšali bend „Trinity“, koji djeluje tu u župi, te su promovirali i svoj novi cd. Zahvaljujemo se župi Svetog Trojstva, đakonu Nikoli te obiteljima koje su nas srdačno dočekale, primile u svoje domove, te nas ugostile.

U nedjelju 30. travnja u 8 sati krenuli smo u Vukovar. Napokon došao je trenutak okupljanja Katoličke mladeži. Ta radost koju sam osjećala u svom srcu, a vjerujem i svi mladi okupljeni na susretu. To jutro u autobusu sam zaklopila oči i pokušala stvoriti sliku 30.000 mladih kako slave Krista. Kako je to divna slika bila i potakla me još jačem iščekivanju. Po dolasku u Vukovar kod dvorca Eltz ispred kojeg je bilo svečano euharistijsko slavlje, smjestili smo se u svoje polje i čekali naš susret s Kristom. Euharistijsko slavlje počelo je u 12:30h. Slavlje je predvodio je nadbiskup Hranić u koncelebraciji niz biskupa i svećenika iz Hrvatske i BiH, te drugih zemalja.

„Draga mladosti! Tko da osjeti ovu radost! Tko da je, u snazi Kristove nazočnosti, danas s vama ne podjeli! Dobro nam došli u Vukovar!“, srdačno nas je pozdravio nadbiskup Hranić.

Na početku mise mladima je se obratio i apostolski nuncij DEricco koji je prenio poruku Pape Franje nama mladima. Sveti otac nas prati molitvom te upućuje najljepše želje biskupima i mladima.

Nakon mise nekolicina nas framaša je se uputila ka „Bolnici“. Mjesto u kojoj su zabilježeni trenutci rata, i napravljene gipsane figure liječnika i pacijenata. Zatim, poslije posjete bolnice, zaputili smo se ka vodotornju. Vodotoranj je građevina u Vukovaru, simbol stradanja i otpora grada Vukovara.

Sami završetak Susreta Hrvatske Katoličke mladeži započeo je koncertom duhovne glazbe. Na koncertu su nastupili sestre Ivana i Marija Husar, Božja pobjeda, Srce Isusovo, Opća opasnost te gost iznenađenja Miroslav Škoro. Slijedeći susret Hrvatske Katoličke mladeži održat će se 2020. godine u Zagrebu.

Zahvaljujemo se našem duhovnom asistentu Fra Josipu Jukiću i svim ljudima koje su nas pozvali i omogućili nam odlazak. Veliko hvala našim domaćinima koje su nas mogli primiti i ugostili u njihove domove. Nadamo se da 2020.godina će biti još bolja i da će nas ići u što većem broju!

 Frama Kreševo, Anđela Marić 

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17