Nitko prije mene nije bio ja i nitko poslije mene neće biti ja

DSC 0142Susret frame Kreševo 24 veljače, petak, počeo je u uobičajeno vrijeme. Osim kiše koja nas je nemilosrdno gostila svojim padanjem, večerašnji susret bio je drugačiji nego drugi. Večeras smo ugostili gosta predavača Fra Stipu Alandžaka, profesora iz Franjevačke gimnazije iz Visokog i odgojitelja đaka u Franjevačkom Konviktu u Visokom.

Fra Stipo nam je održao predavanje u kojem je pokušao da nam približi i objasni što je to Zvanje, što poziv? Započeo je sa pitanjem: za koja mi zvanja znamo ? Neki su odgovorili duhovna zvanja neki pak ova svakidašnja, svjetovna zvanja. Fra Stipo nas je želio potaknuti na razmišljanje i u tome smjeru je išlo njegovo predavanje da nas pokuša afirmirati i uključiti da bi se i mi zapitali zašto postojimo ? Naravno da zapitamo, ali u biti nama ljudima je jako teško izdržati govor šutnje na koji nekada naiđemo, ponekad nema pravog odgovora, ponekad taj odgovor prečujemo.

Nitko od nas nije stvoren eto tako. Nitko od nas nije birao tko će mu biti roditelj, gdje će živjeti, kako odrastati. Svaki čovjek na Zemlji je unikat. Nitko na svijetu nema isti otisak prsta. Pitamo se sto to znaci, zašto je to tako? Pa upravo to znači da nas je Netko ciljano i smisljeno stvorio i odredio nas za nešto. Svi mi imamo drugačije pozive ili zvanja, ali veliko je pitanje da li ćemo prepoznati taj poziv u sebi.

Imate nešto posebno. Velika djela su u vama. Rođeni ste fenomenalni. Sve vezano za vas je veliko, originalno. Problem je što stalno biramo da budemo prosječni. Prosječni u školi, u poslu, u svemu sto radimo. A zašto zato sto ste vi tako odlučili. Zapitamo se da li smo sretni ? Odgovoriti ćemo: Da! Jesmo! Pa zašto onda stalno pokušavamo biti netko drugi, zašto pokušavamo ličiti na nekoga. Evo odgovora, zato sto ne prihvaćamo sebe i ne volimo sebe, zato i jesmo prosječni. A sve sto želimo biti a već jeste neko drugi, sve to jednako i mi posjedujemo. Pogledajte u sebe, i odlučite, da vi kontrolirate svoju sudbinu.

"Budite svjedoci onoga sto nosite u srcu"

Iskreno hvala Fra Stipi što nas je posjetio i što smo mogli i ovog petka na našoj Frami naučiti nešto novog i vrijedno, što ćemo i sada kad se budemo vraćali kući niz fratarski put biti bogatiji za jedno iskustvo života, neponovljivo iskustvo, da smo svi jedinke i da svatko u sebi nosi bogatstvo. Saznanje da nitko prije mene nije bio ja i da nitko poslije mene neće biti ja! Ova će nam rečenica ostati dugo u pamćenju.
Iskrene zahvale fra. Stipi na posjeti i predavanju. Biti će nam čast ugostiti ga opet.

Nina Bešlić, Frama Kreševo

CITAT TJEDNA

"Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce."

(Matej 6,21)

Obavijest za FRAMAŠE

U pripremi..

DUHOVNI KUTAK

Foto galerija sa III. franjevačkog hoda

Kontakt

Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo

Fra Grge Martića 1, 71260 Kreševo, BiH

+387 (0)30 806 075 / +387 (0)30 806 691

info@samostan-kresevo.com   VIŠE DETALJA..

FACEBOOK  YOUTUBE

2017 - sva prava pridržana

designer17